Rabu, 11 Februari 2009

INFLASI DI ZIMBABWE

Inilah kos biaya mimimum untuk makan tengah hari yang harus dikeluarkan oleh seorang rakyat Zimbabwe yang merupakan penduduk termiskin di dunia.




Wang pecahan 500 juta dollar Zimbabwe yang baru saja dicetak pada Mei 2008 ini hanya bernilai sekitar 2 dollar amerika atau hanya cukup untuk sekali makan saja.


Zimbabwe ketika ini pemegang rekod inflasi terbesar di dunia iaitu 2,200,000 % (2.2 juta persen!), parahnya, harga-harga melambung begitu cepat dengan hanya dalam beberapa minit sahaja

Jadi tak hairan jika peniaga-peniaga di zimbabwe begitu sibuk mengganti label harga barangan mereka hampir setiap minit!

Pada tanggal 20 Julai 2008 ini bank Zimbabwe juga telah mengeluarkan pecahan wang sebesar 100 juta dollar! yang merupakan rekod pecahan wang dengan nominal terbesar di dunia.

Zimbabwe memang memegang banyak rekod dunia, tapi sayang semua rekod itu tidak ada yang membanggakan.


Harga-harga barang di pasar Zimbabwe

(Barangan keperluan harian)


Telur ayam (MAIN JUTA TU...)


Wang yang diperlukan untuk makan sekeluarga di kedai makan.


Setiap bulan bila terima gaji, kena sewa teksi atau lori le agaknya.



Pengemis yang boleh dianggap kaya sebab dapat juta-juta setiap hari.



Senyuman anak org kaya..haha


Kalau susah nak bawak duit banyak-banyaj tukarkan ke USD, dapat sekeping.


Kene beli wallet or purse besar sikit..tak pun, bawak je bagasi..



P/S: kalau nak beli kereta agaknye berbilion- bilion la duit nye yek?

*kredit pada penulis/pemilik artikel/gambar ini (maaflah, tak diketahui siapa penulisnya)

4 ulasan:

yani berkata...

emm nampak gaya kena beli sebuah track lau nk g pasar..tak muat beb lau simpan duit dlm purse

`AiniLFauzI berkata...

aah...dorg main juta2..kite main ribu, ratus je...kalau hantaran mintak bilion pon xjejas agaknye..hehe

aphra_fashamxi berkata...

inilah akibat daripada korupsi yang melampau-lampau..

dier punye ahli ekonomi, rasenye x lpas tadika kot...budak tadika pun tau mengurus duit lol
gile bengap punye nih.

and btw, citer nih dah lama, rasenye tahun lepas kot..

`AiniLFauzI berkata...

yup mmg la dah lame..cerita buat mereka yg xtau..bukan ke sharing is caring..xkisah la lame ke x, janji berkongsi idea dan cerita is just nice!

Catat Ulasan